top of page

Συμβουλές για το πρώτο μυθιστόρημα

Με την καινούρια χρονιά, είπα να φτιάξω κι εγώ ένα μίνι εργαστήριο δημιουργικής γραφής για νέους/νέες που επιθυμούν να γράψουν μυθιστόρημα αλλά δεν ξέρουν ακόμα πώς και νιώθουν να πνίγονται σε έναν ωκεανό πληροφοριών.


Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.


1. Γράψτε μια ιστορία με έναν βασικό ήρωα. Η ιστορία, δηλαδή, περιστρέφεται γύρω από αυτόν τον χαρακτήρα και αυτά που του συμβαίνουν. Καταλαβαίνω πως πιθανότατα θέλετε να γράψετε ένα σάγκα με 120 χαρακτήρες, τουλάχιστον αντάξιο του περίφημου "Εκατό Χρόνια Μοναξιά", αλλά αφήστε το για αργότερα. Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα στα έργα συγγραφέων χωρίς πείρα είναι η έλλειψη εστίασης. Ο πιο εύκολος τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό είναι η επικέντρωση σε έναν χαρακτήρα.


2. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις λεπτομέρειες του υπόβαθρου της ιστορίας σας όπως και τους χαρακτήρες σας, το τοπίο, τους δρόμους της πόλης, τις ιστορικές και οικονομικές συνθήκες κλπ, αλλά μην τα βάλετε όλα αυτά μέσα στην ιστορία εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητα. Με άλλα λόγια, μην μετατρέψετε το μυθιστόρημά σας σε ταξιδιωτικό κατάλογο ή δοκίμιο ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο όσο κι αν το θέλετε. Μην υποκύψετε στον πειρασμό! (Είπαμε, αυτά αφήστε τα για αργότερα, όταν ξέρετε τι κάνετε.)


3. Κάντε μια χάρη στους αναγνώστες και δώστε στους χαρακτήρες σας ονόματα που είναι διαφορετικά μεταξύ τους και δεν θα προκαλέσουν σύγχυση. Η αναγνωστική απόλαυση μειώνεται σημαντικά όταν αναρωτιέσαι διαρκώς ποιος είναι ποιος.


4. Μην ξεχνάτε πως δεν μιλάνε ίδια όλοι οι άνθρωποι, αλλά μην επιχειρήσετε να γράψετε με διαφορετικές προφορές ή σε τοπική διάλεκτο. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να δίνονται μέσα από τη γενικότερη ανάπτυξη των χαρακτήρων, την επιλογή λεξιλογίου κλπ. Ο διάλογος όμως πρέπει να ρέει απρόσκοπτα, όχι να απαιτεί λεξικό.


5. Γράψτε τις σκηνές με τη σειρά που συμβαίνουν. Αν θέλετε να αλλάξετε τη χρονολογική σειρά, κάντε το μετά. Θα γλιτώσετε πολλούς πονοκεφάλους.


6. Μην φοβάστε το διάλογο, αλλά αποφύγετε τα κατεβατά, τους μονολόγους κλπ. Οι άνθρωποι συνήθως διακόπτουν ο ένας τον άλλον.


7. Στις περιγραφές, χρησιμοποιήστε σύντομες προτάσεις για να μην χαθείτε και να μην ξέρετε ούτε εσείς στο τέλος τι περιγράφετε.


8. Είναι καλό να ξέρετε πώς θα τελειώσει η ιστορία. Αν δεν ξέρετε, είναι πιθανό πως δε θα τελειώσετε ποτέ το χειρόγραφο.


Θα κλείσω με μια συμβουλή που μου έδωσε κάποιος πριν από καιρό. "Have something to say but don't say it."


Ή αλλιώς, κάθε βιβλίο με μήνυμα είναι πιο πλούσιο ακριβώς επειδή έχει μήνυμα, αλλά όταν ο συγγραφέας αναλύει το μήνυμα, το βιβλίο φτωχαίνει.


Ελπίζω κάτι από όλα αυτά να χρησιμέψει σε κάποιον. Καλή συγγραφική κι αναγνωστική χρονιά!

38 views

Comments


bottom of page